FANDOM


539px-Lutheran Cathedral Helsinki.jpeg

Helsingin tuomiokirkko.

Helsingin tuomiokirkko (ennen Nikolainkirkko ja Suurkirkko) on Carl Ludvig Engelin suunnittelema uusklassista tyyliä edustava kirkko. Tuomiokirkko sijaitsee Senaatintorin laidalla ja on Helsingin hiippakunnan tuomiokirkko. Helsingin tuomiokirkko tunnetaan erityisesti apostolipatsaistaan. Kirkon vuosittainen kävijämäärä on noin 350 000 henkeä, joista suurin osa on turisteja.[1]

RakennusMuokkaa

Rakennus on tasavartisen ristin muotoinen. Päätykolmiota kannattelee kolme pylvästä. Katolla olevat 12 apostoliveistosta maailman suurimman yhtenäisen sinkkiveistokokoelman.[2] Ulkoseinät ja muut pinnat ovat pääsääntöisesti valkoisia.

Alttaritaulu on Timeon Karl von Neffin maalaama "Jeesuksen hautaaminen". Alkuperäinen alttaritaulu on "Jeesus siunaa lapsia", jonka maalasi Robert Wilhelm Ekman. Taulu vaihdettiin, koska Nikolai I ei pitänyt siitä.

Kirkon uruissa on 57 äänikertaa.

Lähteet Muokkaa

  1. Wikipedia - Helsingin tuomiokirkko
  2. Helsingin seurakuntayhtymä - Helsingin tuomiokirkko

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Ympäri Wikian verkkoa
Hae mainospaikkaa

Satunnainen wiki