FANDOM


Martti Luther oli saksalainen mies, jonka opetuksien pohjalta syntyi luterilainen kirkko. Hän syntyi 10. marraskuuta 1483 ja kuoli 12 helmikuuta 1546. Ammatiltaa Luther oli teologi ja pappi.

Elämä Muokkaa

Lutherin vanhempien nimet olivat Hans ja Margaretha. Luther sai nimensä Martti Touloisen Pyhän Martin mukaan. Luther opiskeli yliopistossa lakia. Hänestä tuli kandidaatti ja myöhemmin maisteri.

Kesällä 1505 ukkosmyrsky iski Lutherin kotikaupunkiin. Luther säikähti ja rukoili apua Pyhältä Annalta ja lupasi ryhtyä munkiksi, jos selviäsi myrskystä. Hän selvisi ja ryhtyi munkiksi. Luostarissa Luther omistautui luostarielämälle ja teki hyviä töitä miellyttääkseen Jumalaa. Hän luki Raamattua, paastosi ja jopa piiskasi itseään.

1525 Luther nai Katharina von Boran. He saivat kuusi lasta.

Teesit Muokkaa

Julkaistuaan 95 teesiänsä Luther naulasi ne Wittenbergin kirkon oveen 1517. Tämän jälkeen teesejä levitettiin kautta valtakunnan.

Lutherin mielestä yksi suurimmista katolisen kirkon epäkohdista oli anekauppa. Luther sanoi: "Paavillinen ane ei anna anteeksi ainoatakaan syntiä, rauhan voi saavuttaa Kristuksen sanassa uskon kautta." Nämä sanat aloittivat protestanttisen uskonpuhdistuksen.[1]

Lähteet Muokkaa

  1. Wikipedia - Martti Luther

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Ympäri Wikian verkkoa
Hae mainospaikkaa

Satunnainen wiki